Juhlan aika!

Juhlan aika!

Kesä on usein alusta loppuun yhtä juhlaa. Monet juhlistavat lomaa pienillä ja vähän isommillakin kekkereillä, ja monet häät, rippijuhlat sekä synttärit osuvat Suomen suveen. Suomalaiseen kestitysperinteeseen on kautta aikojen kuulunut laaja kattaus suolaisia ja makeita herkkuja, mutta juhlapöydän kruunaamattomana kuningattarena pitää edelleen pintansa täytekakku.

Oletko koskaan ajatellut, että täytekakku voi olla muutakin kuin juhlien herkullinen keskipiste? Jospa tekisitkin näyttävän kestokakun, joka pysyy mehevänä juhlasta toiseen ja kerää taatusti huomiota vieraiden keskuudessa. Kakku voi kätkeä sisäänsä vaikkapa keksejä tai karkkeja, ja toimii näin myös tarjoiluastiana.

Tuunaritarinoiden ohjeella loihdit kahvipöytään kestosuosikin, joka yllättää vieraat iloisesti yhä uudelleen.Ihan ensimmäiseksi tarvitset kannellisen peltirasian. Tässä ohjeessa on käytetty joulupiparipurkkia. Rasian värityksestä riippuen on hyvä käyttää myös vaaleaa aluskangasta kuvioiden ja purkin värin peittämiseen. Lisäksi tarvitset liimaa, kermavaahdon väristä valkoista neulelankaa sekä mansikkavaahdon väristä vaaleanpunaista neulelankaa. Kakkuun tehdään koristeeksi mansikoita, ja näihin tarvitset erilaisia punaisia kangastilkkuja, pienilläkin tilkuilla pääsee pitkälle. Näiden lisäksi vielä vihreää huopaa tai kangasta mansikan kannoiksi.Mittaa peltipurkin ympärys sekä korkeus ilman kantta. Vähennä korkeutta sen verran mitä purkin kansi vie kiinni ollessaan. Leikkaa vaaleasta aluskankaasta sopiva suikale, joka menee purkin ympäri, mutta ei yltä ihan ylälaitaan asti. Leikkaa myös kannen kokoinen ympyrä kankaasta. Leikkaa ohut suikale kannen reunaa varten. Liimaa kankaat paikoilleen purkkiin kiinni. Kangas peittää purkin värit ja kuviot, eivätkä ne näy neulekerroksesta läpi.Neulo valitsemillasi langoilla koetilkku, jotta saat laskettua silmukkamäärän käsialasi mukaan. Luo silmukoita rasian reunan korkeuden verran. Ohjeen rasiaa varten luotiin 20 silmukkaa, ja tästä riitti noin kahden senttimetrin levyinen käännös pohjan alle. Muista jälleen jättää rasian yläreuna vapaaksi, koska kannen pitää mennä kiinni. Neulo helmineuletta (1 oikein 1 nurin, seuraavalla kerroksella oikeat silmukat nurin ja nurjat silmukat oikein, toista) niin pitkään, kunnes neulesuikale yltää rasian ympäri. Päättele neule ja ompele päät yhteen. Asettele neule rasian ympärille ja venytä hieman, että saat pohjalle noin 1-2 sentin verran neuletta. Vedä neulalla lanka pohjalla olevan neuleen ympäri ja kiristä pohja paikoilleen.


Kannen päällinen virkataan. Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja sulje ketju piilosilmukalla. Virkkaa 2 ketjusilmukkaa ja lähde virkkaamaan pylväitä keskelle jäävän reiän läpi. Käsialasta ja langan paksuudesta riippuu, montako pylvästä ensimmäiselle kerrokselle tulee. Esimerkissä ensimmäisellä kerroksella on 10 pylvästä. Kun kerros on täynnä, virkkaa jälleen 2 ketjusilmukkaa ja aloita seuraava pylväsrivi. Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen 2 pylvästä, jolloin ympyrä kasvaa tasaisesti. Jatka näin kerroksia eteenpäin. Jos ympyrä alkaa kupruilla, virkkaa kahden pylvään sijasta vain yksi pylväs tasaisin välein. Virkkaa kerroksia, kunnes olet saanut tehtyä koko kannen kokoisen ympyrän. Virkkaa viimeisellä kerroksella aina kaksi pylvästä ja jätä yksi edellisen kerroksen pylväs välistä. Eli pylväs – pylväs – väli (toista). Viimeinen kerros kaventuu niin, että sen saa käännettyä kannen reunan ympärille.Päättele langat. Levitä liimaa purkin kylkiin ja kanteen, ja asettele neule rasian ympärille sekä virkattu ympyrä kannen päälle. Nyt rasiasi näyttää siltä, kuin se olisi päällystetty kermavaahdolla.Virkkaa vaaleanpunaisella langalla ketjusilmukoita niin pitkä ketju, että se ulottuu puolitoista kertaa kannen ympäri. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan 2 pylvästä. Tuloksena on kivasti kihartuva nauha. Virkkaa myös valkoisesta langasta samanlainen nauha, mutta hieman vaaleanpunaista lyhyempi. 

Ompele kiharaiset nauhat kannen reunan ympärille pienillä ja näkymättömillä pistoilla esimerkiksi ompelulangalla. Nyt olet pursottanut kakun päälle hienot kuorrutteet.Kakkuun tarvitaan myös mansikoita. Piirrä lautasen avulla punaiseen kankaaseen ympyrä ja jaa se suunnilleen kolmeen osaan. Jako ei ole kovin tarkkaa; eiväthän mansikatkaan ole täysin tasakokoisia.

Käännä yksi osa kolmioksi ja ompele reunat kiinni nurjalta puolelta.

Käännä ommeltu mansikka oikein päin, täytä se vanulla ja ompele reunaan harvoilla pistoilla kiristyslanka. Kiristä mansikan yläosa kiinni langan avulla. 

Leikkaa vihreästä huovasta tai kankaasta mansikalle kanta. Ompele mansikat näkymättömin pistoin kiinni kanteen.Voit halutessasi tehdä kakkuun vielä lisää koristeita, vaikkapa virkata vaaleanpunaisella langalla kukkia.

Kukka: Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja sulje ne piilosilmukalla. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa. Virkkaa 1 pitkä pylväs eli ota kaksi langankiertoa koukulle. Jätä viimeinen lankalenkki koukulle eli älä vedä sitä lävitse. Nyt koukulla on yhtä aikaa kaksi lankaa. Virkkaa toinen pitkä pylväs ja vedä viimeinen silmukka kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja yhdistä ne keskireikään piilosilmukalla. Näin syntyy kukan terälehti. Langan paksuudesta riippuen virkkaa kukkaan 4-5 terälehteä. Kiinnitä kukat kakun reunoihin ompelemalla.

Kun koristeet ja kuorrutteet ovat kakussa kiinni, on pöydän katseenvangitsija valmis. Juhlat voivat alkaa!

Tällä ohjeella Tuunaritarinat juhlistaa Kässä Kirpun 2-vuotis synttäreitä.
Kun saat oman upean kakkurasiasi valmiiksi ja julkaiset kuvan siitä somessa, merkkaathan myös @tuunaritarinat ja @kassakirpun julkaisuusi.

#kakkupurkki #tuunaritarinat #kässäkirppu #kassakirppu
#kierrätysaarteet #käsityöt


Huomioithan, että @tuunaritarinoiden käsityö- ja askarteluohjeet on tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Jos haluat käyttää ohjetta kaupallisiin tarkoituksiin olethan yhteydessä @tuunaritarinoiden Heliin esimerkiksi Instagramin välityksellä.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.