Leikkipäivän Kantoreppu

Leikkipäivän Kantoreppu

Kevät tulee kohisten, ja on vihdoin aika ottaa nuket ja pehmolelut mukaan vaikkapa lenkille tai pyöräretkelle! 
Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään lauantaina 22.4. ja Leikkipäivän tunnelmissa Tuunaritarinat suunnitteli pienille nukenhoitajille ja pehmolelun huoltajille kantorepun, jossa oma rakas nukke tai pehmo matkustaa turvallisesti lapsen selässä tai vatsan päällä maisemia katsellen.

Kankaaksi sopii erinomaisesti tiiviskudoksinen ulkoilukangas, joka on myös samalla säänkestävämpi kuin ihan peruspuuvillat. Ulkoilukankaalle tarvitaan kaveriksi toinen kangas ikään kuin vuoriksi, ja se voi hyvin olla värikästä puuvillaa, lakanakangasta tai vaikkapa isän tai vaarin käytöstä poistettu paita, josta voi käyttää isot ja yhtenäiset kangaspalat. Voit tehdä kantorepun myös kokonaan ulkoilukankaasta.

Liikkeelle kannattaa lähteä tutkailemalla nuken tai pehmolelun mittoja. Takakappaleen pituus olisi hyvä olla nuken päälaelta pepun alle. Samoin etuläpän mitta kannattaa mitata riittävän pitkäksi, suunnilleen nuken leuan alta pepun alle ja siihen noin 5 cm lisävaraa, jotta nukke mahtuu istumaan pussukassa. Tässä esimerkkimallissa kädet ja jalat on suunniteltu tulemaan ulos sivuaukosta, mutta voit muunnella mallia myös siten, että läppä on matalampi ja sen yläreuna jää nuken kainaloiden alle eli kädet roikkuvat läpän päällä.

Leikkaa mieleisistäsi kankaista etukappaleen eli läpän ja takakappaleen kummatkin osat. Leikkaa läpän etupuoli (mallissa punainen puoli) hieman matalammaksi kuin takapuoli, jotta saat takapuolen kankaan reunan käännettyä koristeeksi etupuolelle.

Ompele läpän osat toisiinsa reunoja pitkin oikeat puolet vastakkain. Käännä työ. Voit halutessasi huolitella kuviollisen kankaan yläreunan saumurilla ja jättää ompeleen näkyviin. Käännä kuviollisen kankaan ylimenevä reuna läpän etupuolelle koristeeksi.

Käännä kuviollisen kankaan ylijäävät kulmat siististi sisäpuolelle kankaiden väliin, ja tee halutessasi kuviollisen kankaan reunaan päärme (tai jätä saumurireuna näkyviin). Ompele päärme suoralla ompeleella. Huolittele myös koko läpän reunat suoralla ompeleella, jotta ne pysyvät leikeissäkin siisteinä.

Tutki hieman lapsen mittoja ja leikkaa kummastakin kankaasta sellaiset olkanauhat, että kantoreppu istuu napakasti lapsen selässä, mutta sen saa kuitenkin vaivatta päälle ja pois päältä. Jos haluat, voi toki lisätä olkanauhoihin kiristyssoljet, jolloin nauhojen mittaa on helpompi muuttaa lapsen tarpeiden mukaan. Aseta nauhat nurjat puolet vastakkain, taita reunat kummaltakin puolelta sisään päin, ja neulaa nauhat ompeluvalmiiksi. Ompele nauhojen reunat kiinni suoralla ompeleella.

Kiinnitä läppä siten, että kohdistat ensin alaosien keskikohdat ja sitten asettelet läpän hieman pussimaisesti, niin että nukke tai pehmo mahtuu läpän ja takaosan väliin. Kiinnitä läpän kulmat takakappaleeseen. Aseta takakappaleen osat oikeat puolet vastakkain, läppäkappale jää niiden väliin.

Voit asetella olkanauhat alaosastaan takakappaleiden väliin, jolloin nauhat jäävät ommellessa takakappaleen osien väliin. Tässä kohtaa kannattaa olla tosi tarkka nauhojen kohdistamisen kanssa, jotta ne tulevat sopiviin kohtiin! Esimerkkikuvassa nauhat on aseteltu huonosti, ja ne piti purkaa ja kohdistaa uudelleen oikeille paikoille. Ompele takakappaleet toisiinsa. 
Voit myös jättää aluksi nauhat pois ja ommella vain takakappaleet (jonka sisällä on läppä) toisiinsa. Käännä työ. Ratko nauhoille sopiviin kohtiin pienet kolot takakappaleen alaosaan, pujota nauhat paikoilleen ja ompele suoralla ompeleella kolot kiinni ja nauhat paikoilleen. Näin saat nauhat kohdistettua tarkasti oikeille paikoille.

Asettele nauhojen yläpäät takaosan yläreunaan, käännä kankaan reunoja hieman sisälle ja neulaa kiinni. Ompele suoralla ompeleella reuna kiinni. 

 

Voit halutessasi ommella koko takakappaleen ympäri reunoja myöten ”tukitikkauksen”, niin kantoreppu pysyy paremmin kuosissaan, vaikka leikit olisivat vauhdikkaitakin.

Hyvää leikkipäivää kaikille! Nauttikaa keväisistä säistä.

Kun saat oman kantoreppusi valmiiksi ja julkaiset kuvan siitä somessa, merkkaathan myös @tuunaritarinat ja @kassakirpun julkaisuusi. 

#lelunkantoreppu #tuunaritarinat #kässäkirppu #kassakirppu

#kierrätysaarteet #käsityöt

Huomioithan, että @tuunaritarinoiden käsityö- ja askarteluohjeet on tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Jos haluat käyttää ohjetta kaupallisiin tarkoituksiin olethan yhteydessä @tuunaritarinoiden Heliin esimerkiksi Instagramin välityksellä.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.