Pirteä Tuliaiskassi Tilkuista

Pirteä Tuliaiskassi Tilkuista

Kesän tulo saa useimmat suomalaiset kaivautumaan koloistaan ja lähtemään sukuloimaan tai kyläilemään ystävien ja tuttujen luokse. Kun tapaamisessa on ollut pitkä tauko, tuntuu luontevalta viedä jotain mukavaa ilahduttamaan isäntäväkeä. Aina voi viedä ne tutut ja turvalliset kahvipaketit ja kesäkassillisen keksejä, mutta entäs jos veisitkin jotain, mikä kestää pitkään ja siitä on hyötyä ja iloa myöhemminkin.
Tuunaritarinat suunnitteli pienen tuliaiskassin, jonka voit täyttää haluamillasi tuotteilla, ja vaikka sisältö katoaisikin parempiin suihin, voi kassia käyttää jatkossakin monenlaisiin tarpeisiin. Kassi on toteutettu hyvin yksinkertaisella tilkkutyötekniikalla, ja se sopii sellaisellekin tekijälle, jolle tilkkutöiden tekeminen on vielä vierasta.
Kassiin käytetyt kankaat ovat peruspuuvillaa sekä ohutraitaista vakosamettia. Jos vakosametti tuntuu kesän tunnelmaan liian raskaalta, voi sen aivan hyvin vaihtaa kevyempään kankaaseen. Kannattaa kuitenkin valita kestävä kangas, joka ei heti ratkea, jos kassi päätyykin ahkeraan käyttöön.
kangas suikaleet
Valitse mieleisiäsi puuvillakankaita tilkkutyötä varten. Esimerkkikassissa on käytetty neljää erilaista pallokangasta. Suunnittele minkäkokoisen kassin haluat tehdä ja jaa suunnittelemasi kassin leveys kuuteen osaan. Yksi osa on yhden suikaleen leveys. Esimerkkikassissa yhden suikaleen leveys on 5,5 cm ja korkeus 20,5 cm. Jokaisesta kankaasta on leikattu kaksi samanlaista suikaletta eli yhteensä kahdeksan suikaletta. Kannattaa varautua leikkaamaan muutama lisäsuikale, jos laskelmat tai suunnittelu eivät ihan täsmääkään.
kangas suikaleet
  Asettele suikaleet kahteen pinoon päällekkäin siten, että kummassakin pinossa on suikale jokaisesta kankaasta eli kummassakin pinossa on neljä erilaista kangassuikaletta. Leikkaa toinen pino puoliksi ja toinen pino siten, että jäljelle jää lyhyt pätkä ja pitempi pätkä.
  kangas suikaleet
   Asettele suikaleet pöydälle haluamaasi järjestykseen siten, että saat muodostettua niistä yhtenäisen pinnan. Tämä on tilkkutyön inspiroivin vaihe; voit leikitellä kankailla miten haluat ja muodostaa juuri sellaisia väri- ja kuvioyhdistelmiä mistä pidät! Suunnittele kassin kummatkin kyljet. Voit tehdä niistä identtiset tai sitten ihan erilaiset. Suunnittelijan vapaus on juuri sinulla!
   Aloita ompelemalla pienempiä osia pituussuunnassa yhteen pötköiksi, ja silitä saumat auki nurjalta puolelta. Nyt voit ommella pitemmät pötköt toisiinsa leveyssuunnassa kiinni. Silitä jälleen saumat auki nurjalta. Noin puolen sentin saumavara on tässä työssä kätevin. Ompele kassin kummatkin kyljet.
   Asettele ompelemasi tilkkutyöt päällekkäin pöydälle ja leikkaa kappaleet tasakokoisiksi.
   kassin kangas suikaleet
    Mittaa vakosametista tai muusta kankaasta tilkkutyön yläosaan kaitale, joka on yhtä leveä kuin tilkkutyö ja 12cm korkea. Leikkaa näitä kaitaleita kaksi kpl, kassin kumpaakin kylkeä varten. Kaitale taitetaan myöhemmin reunan sisäpuolelle. Ompele kaitaleet kiinni kummankin tilkkutyön yläosaan.
    kassin osat
     Leikkaa vakosametista tilkkutyön alaosaan 7cm korkea ja tilkkutyön levyinen kaitale kumpaakin kylkeä varten. Leikkaa pohjakaitale, joka on samankokoinen kuin alaosan kaitale. Leikkaa kaksi kpl sivukaitaletta, joiden leveys on 7cm ja korkeus: puoliksi taitettu yläkaitale + tilkkutyön korkeus + alakaitale + 3cm kääntövaraa yläreunaan. Esimerkkikuvassa näkyvät sivukaitaleet ovat aavistuksen liian lyhyet, ja niiden kääntäminen yläreunassa oli hieman vaikeaa. Toisin sanoen kuvissa näkyviin sivukaitaleisiin olisi pitänyt lisätä vielä ne 3cm kääntövaraa. 
     kassin osien kiinnitys
      Ompele puolen sentin saumavaralla tilkkutyön alareunaan alakaitale, sen jatkoksi pohja ja toinen alakaitale, ja yhdistä ne toisen kyljen tilkkutyön alareunaan. Yhdistä myös sivukaitaleiden ja pohjan lyhyet päät.
      kassi nurin päin
       Ompele vielä sivukaitaleiden pitkät reunat kiinni kassin kylkiin. Nurjalle puolelle jääviä lankoja ei tarvitse erityisesti päätellä, koska kassiin tulee vuori, ja langanpäät jäävät kokonaan piiloon.
       kassin vuori
        Valitse mieleistäsi kangasta kassin vuoria varten. Esimerkkikassissa on käytetty vuorikankaana verhokangasta, joka osoittautui helposti purkautuvaksi. Sen reunat piti huolitella siksakilla, jotta ne eivät lähteneet ommellessa rispaantumaan, käytöstä puhumattakaan. Leikkaa vuorikankaasta kylkiä, pohjaa ja sivuja vastaavat palat ja ompele palat yhteen samalla tavoin kuin kassinkin osat. 
        kassin vuori kiinnitys
         Käännä kassi oikein päin ja pujota vuori kassin sisään siten, että nurjat puolet jäävät vastakkain kassin sisälle.
         kassin reuna
          Käännä kylkien yläreunassa olevat kaitaleet kassin sisäpuolelle siten, että ne peittävät vuorikankaan reunat ja tekevät sisäpuolen yläosasta siistin. Neulaa kiinni oikealta puolelta. Käännä myös sivukappaleiden yläreunat siististi sisäpuolelle ja ompele kiinni.
          kassin tikkaus
           Tikkaa yläreunat kassin oikealta puolelta tilkkutyön reunaa seuraten. Pidä huolta, että nurjalle käännetty yläreunan kappale pysyy tikin alla, vaikka et näekään sitä tikatessasi kassin oikealta puolelta.
           valmis tuliaiskassi
            Esimerkkikassin kahvat on virkattu paksusta nyöristä, mutta kahvoissa on rajana vain mielikuvitus. Ne voi ommella kankaasta, leikata nahasta, punoa nyöristä tai ostaa kaupasta valmiit kahvat. Ja sitten vaan täyttämään kassi tuliaisilla!
            Ihania kesäpäiviä toivottelee Tuunaritarinat ja Kässä Kirppu!
            Kun saat oman kesäkassisi valmiiksi ja julkaiset kuvan siitä somessa, merkkaathan myös @tuunaritarinat ja @kassakirpun julkaisuusi.

            #kesäntuliaiskassi #tuunaritarinat #kässäkirppu #kassakirppu
            #kierrätysaarteet #käsityöt
            Huomioithan, että @tuunaritarinoiden käsityö- ja askarteluohjeet on tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Jos haluat käyttää ohjetta kaupallisiin tarkoituksiin olethan yhteydessä @tuunaritarinoiden Heliin esimerkiksi Instagramin välityksellä.
            Takaisin blogiin

            1 kommentti

            Miten esimerkkikassin kahvat on kiinnitetty kassiin? Kivan näköinen kassi.

            Laura

            Kirjoita kommentti

            Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.