Tuunaritarinoiden Kevättalven Kranssi

Tuunaritarinoiden Kevättalven Kranssi

Olemme päässeet tekemään yhteistyötä ihanan Tuunaritarinoiden Helin kanssa. Alustavasti Heli on lupaillut tehdä meille kerran kuussa kierrätysaiheisen ohjeen. Pääsemme aloittelemaan tilkuista tehdyllä kevättalven kranssilla. Kyllä sormet alkoivat heti syyhytä, kun ohjeen sain käsiini! Tämähän onnistuisi helposti myös lasten kanssa...
Etsi 3-4 mieleistäsi trikookangasta ja leikkaa niistä n. 8 cm leveitä suikaleita. Suikaleiden pituuden voit määritellä itse, ohjeen kranssissa on käytetty 15-30 cm pitkiä suikaleita. Suikaleiden määrää on hiukan vaikeaa määritellä etukäteen, mutta niitä voi aina leikellä lisää, jos huomaa, ettei aluksi tehty määrä riitä.
Asettele suikaleet haluamaasi värijärjestykseen tasolle, esim. pöydälle ja kiinnitä palat toisiinsa nuppineuloilla. Neulaaminen ei ole mitenkään pakollista, trikoota on melko helppoa ommella ihan vapaallakin kädellä. Tässä työssä tarkkuus ei ole ihan justiinsa.
Ompele palat kiinni toisiinsa oikeat puolet vastakkain niin, että saat aikaan pitkän kangassuikaleen.
 
 
Käännä suikale pitkittäin puoliksi niin, että kankaiden nurja puoli jää sisäpuolelle. Ompele noin 20 cm kerrallaan niin, että saat aikaiseksi suljettua ”pötköä”. Täytä pötköä vanulla aina sen verran kuin olet ommellut. Sitten ompelet uudet 20 cm ja täytät sen. Sama homma jatkuu pitkän kangassuikaleen loppuun asti. Täyttäminen voi olla hieman haastavaa. Trikoo venyy ja vanuu joka suuntaan, ja täytevanu tarttuu reunoihin kiinni. Itse käytin täyttämisessä apuna pitkävartista ja ohutta keittiövälinettä, jolla sain työnnettyä täytteen aina pötkön loppuun asti. Täytevanua ei välttämättä kannata ostaa suoraan kaupasta; tarkista onko kotonasi jo parhaat päivänsä nähneitä, virttyneitä tyynyjä, joista aika on ajanut ohi. Jos olit muutenkin aikeissa päivittää kaupasta uudet tyynyt, voit hyvin käyttää vanhan tyynyn sisukset täytteenä jossain uudessa käsityössä, kuten vaikkapa tässä kranssissa.
Kun olet saanut kolme pötköä ommeltua ja täytettyä, ompele pötköjen toinen pää yhteen: asettele päät päällekkäin ja surauta ompelukoneella kiinni toisiinsa. Nyt voit alkaa letityksen. Letittäessä katso tarkkaan, että pötköjen saumakohta jää aina alapuolelle, eikä kierry näkyviin kranssin etupuolelle.
Tee kranssipohja. Voit käyttää valmista rengasta tai vääntää vahvasta rautalangasta mieleisesi kokoisen renkaan. Esimerkkikranssissa on käytetty rautalangasta väännettyä rengasta, jonka halkaisija on noin 24 cm.
Siisti langanpäät letin nurjalta puolelta ja mittaa letti sopivan mittaiseksi eli niin, että se kiertää renkaan ympäri. Ompele myös letin loppupään suikaleet kiinni toisiinsa eli sulje letti. Yhdistä letin päät ja ompele letti ympyräksi.
Ompele neulalla ja vahvalla langalla kranssipohja kiinni lettiympyrään. Harvat pistot vahvalla langalla riittävät.
Kiinnitä ripustusnauha rautalankarenkaan takaosaan kiinni. Koristele kranssi mieleiselläsi tavalla. Esimerkkikranssissa on käytetty koristeina vanhaa pitsiliinaa, virkattuja kukkia ja lehtiä, sekä helmiä. Kaikki koristeet on ommeltu kiinni, mutta kuumaliimalla pääset samaan lopputulokseen.
Kiitos Helille ihanasta ohjeesta. Olisi ihana nähdä paljon teidän tekemiänne kransseja!
Instagram

#kässäkirppu #kevättalvenkranssi #tuunaritarinat #kässäkirppu

@kassakirppu @tuunaritarinat

Huomioithan, että @tuunaritarinoiden käsityö- ja askarteluohjeet on tarkoitettu vain yksityiskäyttöön. Jos haluat käyttää ohjetta kaupallisiin tarkoituksiin olethan yhteydessä @tuunaritarinoiden Heliin esimerkiksi Instagramin välityksellä.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.